Bihar Board Class 7 English Chapter 15 Solutions – The Girl with Crutches

Searching for the solutions of Bihar Board class 7 English chapter 15? Get our free guide on this chapter here. It provides you with the complete question answer of chapter 15 – “The Girl with Crutches” for free.

In this inspiring chapter, students will encounter the remarkable story of Sabra Tarannum, a young girl who refused to let her physical disability define her dreams. Despite facing challenges due to the effects of polio, Sabra’s unwavering determination and the support of a compassionate teacher propelled her on an extraordinary journey.

Bihar Board Class 7 English Chapter 15

Bihar Board Class 7 English Chapter 15 Solutions

SubjectEnglish
Class7th
Chapter15. The Girl with Crutches
AuthorAnynomous
BoardBihar Board

A Warmer

Question 1. Do you know any person who is deaf, dumb, blind or lame ? Is it proper to think such persons worth-less or bur-den on the society ? Can you name some famous persons who are physically challenged ?

Ans: Yes, I know some people who are deaf, blind, or have other physical challenges. It’s not right to think of them as worthless or a burden on society. Many famous and successful people have had physical disabilities, like Louis Braille, Helen Keller, and Stephen Hawking. These people showed that physical challenges don’t have to hold you back.

B. Let’s Comprehend

B. 1. Think and Tell.

Question 1. Who is T in the story ?

Ans: T is the narrator as a school teacher.

Question 2. Who was the elderly lady

Ans: Sabra’s mother.

Question 3. Why had the girl come to school ?

Ans: To take admission in the school.

Question: 4. Which class was the girl admitted in ?

Ans: Class six.

Question 5. Who was the doctor ?

Ans: Saibra, the girl with crutches.

B. 2. Think and Write

B. 2. 1. Answer in a word or a sentence.

Question 1. What was the teacher doing in his office ?

Ans: Preparing reports of the students.

Question 2. Which leg of the girl was affected by polio ?

Ans: Right.

Question 3. What did the girl do when other students played ?

Ans: She satred at them sadly.

Question 4. What did the girl become at last ?

Ans: Doctor.

Question 5. Why did the girl say ‘please don’t call me ‘madam’ ?

Ans: He was his teacher so she said that.

B. 2. 2. Answer in detail.

Question 1: Why did the teacher call the girl ‘a child with special needs’?

Ans: The teacher called the girl ‘a child with special needs’ because she suffered from polio and had physical challenges.

Question 2: Why did the mother call the girl ‘a burden’? Is she really a burden on the family?

Ans: The mother called the girl ‘a burden’ because the girl needed help with her daily activities due to her polio. However, she was not actually a burden on the family.

Question 3: How did the teacher encourage the girl?

Ans: The teacher encouraged the girl by telling her stories of successful people who also had physical disabilities, showing her that she could achieve her goals too.

Question 4: How did Tarannum prove that she was not inferior to any other child?

Ans: Tarannum insisted on being admitted to school, studied hard with the help of her sister, and became a successful doctor, proving she was just as capable as any other child.

C. Word Study

C. 1. Go through the text again and guess the meaning of the following words.

Question 1.

(crutches, clad, refused, unfortunate, outstanding.)

Ans:

  1. Crutches – the staff with a cross-piece on the head used by lame persons.
  2. Clad – putting on clothes.
  3. Refused – to reject, to deny.
  4. Unfortunate – not fortunate
  5. outstanding – prominent, special

C. 2. Write the opposite meaning of the words:

Question 1.

(accepted, fortunate, ability, failure, forget.)

Ans:

  1. accepted = unaccepted
  2. fortunate = unfortunate
  3. ability = disability
  4. failure = success
  5. forget = remember.


D. Grammar

D. 1. Conjunction

Read the following sentences carefully:

(a) I raised my head and saw a girl with crutches standing at the door.
(b) I also asked the girl to sit but she politely refused. In . sentence
(a) ‘and’ combines ‘I raised my head’ with
(b) saw a girl…

Similarly, in sentence (b) hut’ combines ‘I also asked the
girl to sit’ with ‘she politely refused ’ Linking words like
‘and’, ‘but’ etc. are called ‘conjunctions’.

A conjunction is a word or a phrase which connects two. words, two phrases, two clauses or two sentences.

Examples: and, or, either or, for, but, also, neither nor, only, after, because, if, so that, as, when, while, till, yet,
otherwise, as well as etc.

D. 1. 1. Fill in the blanks with the given conjunctions given below.

Hints: ( So, yet, otherwise, as well as, because. )

Question 1.

  1. I am ill so I can not go to school.
  2. We played well yet we could not win the match.
  3. Work hard otherwise you will fail.
  4. She cannot play because she is injured.
  5. Sonu as well as Mina is playing.

E. Composition

E. 1. Suppose you are Tarantula. Write an application to the Civil Surgeon of your district to issue you a certificate of Physically challenged person.

Question 1.


To,
The Civil Surgeon,
Supaul.

Subject: A Certificate of Physically Challenged Person.

Sir,
I beg to say that……

Therefore, I request you to issue me the certificate.
I shall remain grateful..

Yours faithfully,

Ans:

To,
The Civil Surgeon,
District Hospital,
[District Name]

Subject: Application for Certificate of Physically Challenged Person

Respected Sir/Madam,

I, Tarantula, am writing to you to request a certificate that recognizes me as a physically challenged person. I am 14 years old and live in [your village/town name].

When I was 5 years old, I contracted polio which has left me with a disability in my legs. This makes it difficult for me to walk without the help of crutches. Despite this challenge, I have worked hard to complete my schooling and am now aiming to become a doctor.

I would be grateful if you could issue me a certificate stating that I am a physically challenged person. This certificate will help me access various government schemes and benefits that are available for people like me.

Thank you for your time and consideration. I look forward to hearing from you.

Sincerely,
Tarantula
[Your Address]

F. Translation

F. 1. Translate into English

Question 1.

  1. मैं स्कूल जा रहा हूँ इसलिए नहीं खेलूंगा।
  2. हमलोग अच्छा खेले तो भी नहीं जीते ।
  3. यहाँ आओ वरना मैं तुम्हें पीटूंगा।
  4. मैं नहीं आ सकता क्योंकि में बीमार हूँ।
  5. तुम, और वह मेरे दोस्त हैं।

Ans:

  1. l am going to school, So I would not play.
  2. We played well still we did not win.
  3. Come here otherwise I will beat you.
  4. I can not come because I am sick.
  5. You, and he also are my friends.

F. 2. Translate into your mother tongue

Question 1.

  1. I am reading, so I shall not go to market.
  2. We tried, yet we failed.
  3. Stop shouting, otherwise the teacher will punish you.
  4. I shall help you because you are my friend.
  5. He as well as she is happy.

Ans:

  1. मैं पढ़ रहा हूँ इसलिए मैं बाजार नहीं जाऊँगा ।
  2. हमने कोशिश की, फिर भी हम असफल रहे।
  3. शोर बंद करो, नहीं तो शिक्षक तुम्हें सजा देंगे।
  4. मैं तुम्हारी मदद करूँगा, चूँकि तुम मेरे दोस्त हो।
  5. वह, और वह भी प्रसन्न है।
Other Chapter Solutions
Chapter 1 Solutions – Sympathy
Chapter 2 Solutions – Krishna and Sudama
Chapter 3 Solutions – Aladdin found the Wonderful Lamp
Chapter 4 Solutions – The Peacock – Our National Bird
Chapter 5 Solutions – I had a Dove
Chapter 6 Solutions – Ivan
Chapter 7 Solutions – Japan – The Land of the Rising Sun
Chapter 8 Solutions – Mother Teresa
Chapter 9 Solutions – These Simple Things
Chapter 10 Solutions – The Lost Child
Chapter 11 Solutions – A Kabaddi Match
Chapter 12 Solutions – Suraj and Tutu
Chapter 13 Solutions – Running through the Rain
Chapter 14 Solutions – Birbal Outwits the Cheat
Chapter 15 Solutions – The Girl with Crutches
Chapter 16 Solutions – Our Best Friends

Leave a Comment