Bihar Board Class 7 English Chapter 14 Solutions – Birbal Outwits the Cheat

All question answers of Bihar Board class 7 English chapter 14 are given here. These answers are prepared by the subject experts and help you to get an in-depth understanding of chapter 14 – “Birbal Outwits the Cheat”.

This entertaining chapter presents a clever tale that showcases the wisdom and wit of Birbal, the legendary minister in Emperor Akbar’s court. Students will be captivated by the story of a trickster who attempts to deceive the emperor with a peculiar complaint about a well and its unpaid water. As Birbal employs his sharp intellect to unravel the deception, the chapter imparts valuable lessons about the importance of honesty, the consequences of greed, and the power of logical reasoning.

Bihar Board Class 7 English Chapter 14

Bihar Board Class 7 English Chapter 14 Solutions

SubjectEnglish
Class7th
Chapter14. Birbal Outwits the Cheat
AuthorAnynomous
BoardBihar Board

A. Warmer

Question 1. Discuss the following questions before you start the lesson Have you ever cheated your friends in a, game ? when were you playing with ? Why did you want to cheat ? Is it proper to cheat ?

Ans: Yes, I sometime cheat my friends in the game of ludo. I wanted to cheat to win the game. No, it is not proper to cheat any person.

B. Let’s Comprehend.

B. 1. Think and tell.

Question 1. Who was Birbal ?

Ans: Birbal Akbar’s minister.

Question 2. Where did the man go to complain ?

Ans: The man went to complain in the court of emperor Akbar.

Question 3. Who bought the well ?

Ans: Gopal bought the well.

B. 2. Think and Write.

B. 2. 1. Match the following

Question 1.

Ans:

Akbarking
Birbalminister
Villagera person with a complaint

B. 2. 2. Tick out (✓) the answer to each of the questions given below

Question 1. Who was Gopal?

(a) the person who had bought the well.
(b) the person who had sold the.well.
(c) the king

Ans: (a) the person who had bought the well.

Question 2. How was the villager trying to cheat Gopal ?

(a) he was trying to sell Gopal’s well to Akbar.
(b) he was trying to make Gopal pay for using the water, even though Gopal had paid for the well.
(c) he was trying to destroy Gopal’s well.

Ans: (b) he was trying to make Gopal pay for using the water, even though Gopal had paid for the well.

Question 3. How did Birbal outwit the villager ?

(a) He told the villager that Akbar would buy both the water and the well.
(b) He told Gopal to steal water from the villager.
(c) He told the villager to pay for using Gopal’s well or take out his water from the well immediately.

Ans: (c) He told the villager to pay for using Gopal’s well or take out his water from the well immediately.

Question 4. How would you describe Birbal in one word according to this story ?

(a) clever
(b) angry
(c) talkative
(d) sad

Ans: (a) clever

B. 2. 3. Answer the following

Question 1: What was the villager’s complaint?

Ans: The villager complained that he had sold his well to Gopal last year, but Gopal had not paid him for the water in the well.

Question 2: Do you think that the villager was right? Why or why not?

Ans: No, the villager was not right. When a well is sold, the water in the well is included in the sale. The villager should not have asked Gopal to pay extra for the water.

Question 3: Did Akbar and Birbal realize that the villager was trying to cheat Gopal?

Ans: Yes, Akbar and Birbal realized the villager was trying to cheat Gopal by asking for extra payment for the water in the well.

C. Word Study

C. 1. Find the right word

Fill in the blanks with the correct word. You can take help from the help box.

Once there was an emperor named Akbar. His most trusted _advisor__ was Birbal. One day a villager came to Akbar’s _court____ with a __complaint____ He said that he had sold his _well____ to a _person_ named Gopal. However, Gopal was not only using the well but also the _water___ in the well. He wanted Gopal to pay for the water, too. Birbal realised that the _person_ was trying to cheat Gopal. He told the villager that the _well___ was Gopal’s. The _water__ was in the well. So the villager must pay Gopal for taking water from it.

D. Grammar

D. 1. Negative sentences

Birbal: No, Your Highness ! I too haven’t heard of such a thing before

Let us look at the following sentences :

I have heard of such a thing before.
I have not heard of such a thing before.
I haven’t heard of such a thing before.

The second sentence becomes a negative sentence when we add the word ‘not’ between the verbs ‘have and ‘heard.

The third sentence means the same thing as the second sentence. However, in this sentence we have combined the two words ‘have not to make the word haven’t.

Now, like the example above, make negative sentences (both types) for the sentences given below. You can use the help box for making short forms.

Question 1. Kavita can sing very well.

Ans: Kavita can not sing very well.
Kavita can’t sing very well.

Question 2. You should play cricket every evening.

Ans: You should not play cricket every evening.
You shouldn’t play cricket every evening.

Question 3. I was tired yesterday.

Ans: I was not tired yesterday.
I wasn’t tired yesterday.

Question 4. We have finished our homework.

Ans: We have not finished our home work.
We have’t finished our home work.

E. Composition

Question 1.
Write the dialogue in the empty speech bubbles. – Choose the dialogues from the help box.

(Can I go to school tomorrow ?), (Yes, Ravi, you have viral fever.)

(No, you must take complete rest for three days. I’ll give you some medicines too.)

(Thank you doctor. I’ll take your advice.), (Doctor, I have a sore throat and a bad cold.)

Ans:

Picture 1: Ravi: Doctor, I have a sore throat and a bad cold.
Doctor: Yes, Ravi, you have viral fever.
Picture 2 : Ravi: Can I go to school tomorrow ?
Picture 3 : Doctor : No, you must take complete rest for three days. I’ll give you some medicines too.
Picture 4: Ravi: Thank you doctor. I’ll take your advice.

F. Translation (अनुवाद )

Question 1. Translate into Hindi or your mother tongue.

  1. I sold my well to Gopal.
  2. He has paid for the well.
  3. I have seen him using the water.
  4. He didn’t pay you for the water.
  5. I had tried to cheat Gopal.

Ans:

  1. मैंने अपना कुआँ गोपाल को बेचा था।
  2. उसने कुएँ का मूल्य चुकाया है।
  3. मैंने उसे पानी का इस्तेमाल करते हुए देखा है।
  4. उसने पानी का मूल्य नहीं चुकाया।
  5. मैंने गोपाल को धोखा देने की कोशिश की।
Other Chapter Solutions
Chapter 1 Solutions – Sympathy
Chapter 2 Solutions – Krishna and Sudama
Chapter 3 Solutions – Aladdin found the Wonderful Lamp
Chapter 4 Solutions – The Peacock – Our National Bird
Chapter 5 Solutions – I had a Dove
Chapter 6 Solutions – Ivan
Chapter 7 Solutions – Japan – The Land of the Rising Sun
Chapter 8 Solutions – Mother Teresa
Chapter 9 Solutions – These Simple Things
Chapter 10 Solutions – The Lost Child
Chapter 11 Solutions – A Kabaddi Match
Chapter 12 Solutions – Suraj and Tutu
Chapter 13 Solutions – Running through the Rain
Chapter 14 Solutions – Birbal Outwits the Cheat
Chapter 15 Solutions – The Girl with Crutches
Chapter 16 Solutions – Our Best Friends

Leave a Comment