Bihar Board Class 7 English Chapter 10 Solutions – The Lost Child

Free solutions of Bihar Board class 7 English chapter 10 are given for free here. Our subject experts have given the simplified and accurate answers for all the questions of chapter 10 – “The Lost Child”.

This poignant chapter, “The Lost Child,” takes readers on an emotional journey that explores the profound bond between a child and their parents. Through a vivid narrative set against the backdrop of a lively village fair, students will witness the story of a young boy who becomes separated from his family amidst the hustle and bustle. As they follow the child’s experiences and emotions, they will gain valuable insights into the importance of parental guidance, the fleeting nature of material desires, and the profound realization that true security lies in the embrace of loved ones.

Bihar Board Class 7 English Chapter 10

Bihar Board Class 7 English Chapter 10 Solutions

SubjectEnglish
Class7th
Chapter10. The Lost Child
AuthorMulk Raj Anand
BoardBihar Board

A. Warmer

Discuss the following questions before you read the lesson.

Question 1: Have you ever been to a fair with whom did you go? Who do you go with? What did you do there? Were you ever lost in a fair? How did you feel at that time?

Ans: I went to a village fair with my parents. We enjoyed walking around the fair together and I bought some toys, balloons, and sweets. At one point, I accidentally got separated from my parents and felt lost in the crowd. I started to feel scared, but I kept looking around and soon spotted my parents. They were relieved to find me and we continued exploring the fair together.

B. Let’s Comprehend.

B. 1. Think and Tell.

Question 1: What were the means that people used to go to the fair?

Ans: People used various modes of transportation to reach the fair, such as horses, bullock carts, and on foot.

Question 2: What sweetmeats were being sold in the fair?

Ans: The fair had a wide variety of traditional Indian sweets on sale, including gulab jamun, rasgulla, burfi, and jalebi.

Question 3: Name the things that attracted the child.

Ans: The child was drawn to the toys, sweets, balloons, snake dance, and carousel at the fair.

Question 4: Why was the child so frightened when he did not find his parents?

Ans: The child felt scared when he got separated from his parents because he was afraid of being left alone in the crowded fair.

B. 2. Think and Write

B. 2. 1. Based on the story write true or false in the space provided next to each sentence given below

Question 1.

  1. The child came to the fair with his uncle – False
  2. The child was happy when he entered the fair. – True
  3. The child did not want to buy the balloons. – False
  4. There were very few people in the fair. – False
  5. The child’s parents had told him to listen to the flute – False
  6. The juggler was selling sweets – False
  7. There were camels in the fair – False
  8. The child’s favourite sweet was gulab jamun. – False

B. 2. 2. Tick the answer to each of the questions given below

Question 1. Why did the boy start crying ?

(a) because his parents were not buying him the things he wanted.
(b) because a man had picked him up.
(c) because he lost his parents.
(d) because a snake had bit him.

Ans: (c) because he lost his parents.

Question 2. What did the man offer the child ?

(a) a camel ride
(b) balloons
(c) sweets
(d) a roundabout ride

Ans: (d) a roundabout ride

Question 3. Which of the following, do you think, the child would have felt when he was lost in the fair ?

(a) that balloons fly in the air
(b) that you should not talk to strangers
(c) that having around is more important than toys and sweets
(d) that you should not stare at the roundabout swing

Ans: (c) that having around is more important than toys and sweets

B. 2. 3. Answer the following questions in not more than 50 words

Question 1: When was the fair held?

Ans: The fair was held during the spring festival near a village.

Question 2: How were the people going to the market?

Ans: People used various modes of transportation to get to the village fair, including walking, riding horses, and traveling by bullock carts.

Question 3: What was the difference between the father’s and mother’s reaction when the child asked for a toy?

Ans: The father scolded the child for demanding toys, while the mother gently redirected the child’s attention to other things to see at the fair instead of buying.

Question 4: There were times when the child wanted to stop and buy some things, but he did not do so. Why?

Ans: The child knew his parents would not buy the things he wanted, so he sadly walked past the shops without stopping to purchase anything.

Question 5: Do you think that the child would have found his parents? Give reasons for your answer.

Ans: I believe the child would have eventually found his parents. The caring gentleman who helped the lost child seemed determined to reunite him with his family.

B. 2. 4. Rewrite the following sentences in the order in which they appear in the story.

Question 1.

  1. The child wanted to ride on the roundabout.
  2. The child entered the fair with his parents.
  3. The child started crying.
  4. A man lifted the child in his arms.
  5. The child was admiring the sweets in the sweet shop.
  6. The child found that he was not with his parents.
  7. The snake was coiling himself in his basket.
  8. The child asked for the toy.

Ans:

  1. The child wanted to ride on the round about.
  2. The child entered the fair with his parents.
  3. The child started crying.
  4. A man lifted the child in his arms.
  5. The child was admiring the sweets in the sweet shop.
  6. The child found that he was not with his parents.
  7. The snake was willing himself in his basket.
  8. The child asked for the toy.

C. Word Study

C. 1. Compound words

Question 1.
In the text you can find the word ‘fairground’. It is a combination of two words- ‘fair’ and ‘ground’. When used together it means ‘the ground where the fair was being held’. Can you guess the meanings of the following words
Answer:

  • footpath : a narrow path.
  • bullock cart : a cart drived by bullock.
  • bookshelf : a shelf of book.
  • pencil box : a box of pencil.
  • water bottle: a bottle of water.
  • fish market: a market of selling and buying fishes only.

C. 2. Seasons

In this chapter the fair has been held in spring season. What other seasons do you know of ?

Fill in the blanks with the names of things that are related to the seasons given below :

D. Grammar

Read these sentences:

(a) “Will you have a ride on the horse ?” he gently ’ asked,
(b) “Would you like the balloons ?” he asked gently.

The part of the sentences put Within inverted com-mas show that they are actually spoken by the narrators/speakers. So they are in direct speech. They can be changed into indirect speech as follows :

(a) He gently asked the child if he would have a ride on the horse.
(b) He gently asked the child if he would like the ball loons.

Note the changes made in the indirect speech as given above. Now, change the following sentences in direct speech into indirect speech.

  1. He said to me, “Would you like to see the Taj ?”
  2. Hera said to Sona “Can you play with me?”
  3. The teacher said to the students,’ ‘Do you like trav-elling ?”
  4. The child said to his mother, “Will you give me a glass of water?”
  5. He said to his friend, “Have you ever eaten burfi ?”

Ans:

  1. He gently asked to me if I would like to see the Taj.
  2. Heera gently asked to Sona if she could play with him.
  3. The teacher asked to the students if they liked travelling.
  4. The child gently asked to his mother if she would give him a glass of water.
  5. He asked to his friend if he had ever eaten’ burfi.

Let’s Talk

  1. Let’s talk to the shopkeeper

Question 1.
Work in pairs and role play. One of you become a shopkeeper of a shop of your liking. Another can be the customer coming to the shop. Have a conversation about something you want to buy or enquire about with the shopkeeper. One conversation has been given as an ex-ample for you.

Ans:

Shopkeeper: What can I get you ?
Child: I want a kite.
Shopkeeper : Which one ?
Child: Jaipuri.
Shopkeeper: Here it is.
Child: But it is tom from this side.
Shopkeeper: Oh ! I can change it. Try this.
Child: Oh ! This is great. I will buy this. How much is it ?
Shopkeeper: Two rupees only.
Child: Here it is. Thank you.

F. Composition

F. 1. Your trip to the fair

Question 1.
Write about 4-5 sentences about your experience at a fair.
Answer:
Once I visited a fair in Gandhi Maidan, Patna. It was a book fair. I saw there many books. I was delighted to be in the world of books. I demanded some story books and my parents purchased the books for me. I was pleased.

G. Translation

Translate into Hindi

  1. There was no reply.
  2. He turned to look for his parents.
  3. They were not there behind him.
  4. He turned to look on either side.
  5. They were not there.
  6. He once again looked behind.
  7. There was no sign of them.

Ans:

  1. कोई जवाब नहीं मिला।
  2. अपने माता-पिता को देखने के लिए वह पलटा ।
  3. वे उसके पीछे नहीं थे।
  4. वह दूसरी तरफ देखने के लिए मुड़ा।
  5. वे वहाँ नही थे।
  6. एक बार फिर उसने पीछे की तरफ देखा।
  7. उनका कोई निशान नहीं था।
Other Chapter Solutions
Chapter 1 Solutions – Sympathy
Chapter 2 Solutions – Krishna and Sudama
Chapter 3 Solutions – Aladdin found the Wonderful Lamp
Chapter 4 Solutions – The Peacock – Our National Bird
Chapter 5 Solutions – I had a Dove
Chapter 6 Solutions – Ivan
Chapter 7 Solutions – Japan – The Land of the Rising Sun
Chapter 8 Solutions – Mother Teresa
Chapter 9 Solutions – These Simple Things
Chapter 10 Solutions – The Lost Child
Chapter 11 Solutions – A Kabaddi Match
Chapter 12 Solutions – Suraj and Tutu
Chapter 13 Solutions – Running through the Rain
Chapter 14 Solutions – Birbal Outwits the Cheat
Chapter 15 Solutions – The Girl with Crutches
Chapter 16 Solutions – Our Best Friends

Leave a Comment