Bihar Board Class 7 English Chapter 8 Solutions – Mother Teresa

Get our free solutions on Bihar Board class 7 English chapter 8 here. This guide is the best study tool for the students seeking help with chapter 8 – “Mother Teresa”. It is prepared by the subject experts and gives you accurate answers.

This chapter provides an inspiring account of the extraordinary life and unwavering compassion of Mother Teresa. Students will explore the remarkable journey of this revered woman, who dedicated her life to serving the poorest of the poor and alleviating the suffering of those in dire need. From her early calling as a nun to her selfless work in the slums of Calcutta, the chapter highlights Mother Teresa’s profound commitment to uplifting humanity through acts of kindness and love.

Bihar Board Class 7 English Chapter 8

Bihar Board Class 7 English Chapter 8 Solutions

SubjectEnglish
Class7th
Chapter8. Mother Teresa
AuthorAnynomous
BoardBihar Board

A. Warmer

Question 1. A woman is respected in the society. Why?

Ans: A woman is respected in the society because she is a real example of service and sacrifice.

Question 2. Do you remember any woman who served the people, the handicapped and orphans ? If yes, share your experiences.

Ans: Yes, I do remember, she is not any other but the great soul, Mother Teresa.

B. Let’s Comprehend.

B. 1 Think and Tell.

Answer the following questions in one word:

Question 1. When was Mother Teresa born ?

Ans: On 26th August, 1910.

Question 2. How many years did Mother Teresa teach as g school teacher ?

Ans: 17 years.

Question 3. In which country was Mother Teresa born ?

Ans: Macedonia.

Question 4. What did Mother Teresa do in 1950 ?

Ans: Started the missionaries of charity in 1920.

B. 2. Think and Write.

B. 2. 1. Write “T” for true and “F” for false statements

Question 1.

  1. Mother Teresa was awarded the Nobel prize in 1980. – False
  2. Mother Teresa was a doctor. – False
  3. She was awarded the Pope John XIII peace prize. – True
  4. She got the Nobel Prize for Chemistry. – False

B. 2. 2. Answer the following questions.

Question 1: Why is Mother Teresa remembered?

Ans: Mother Teresa is remembered for her tireless efforts to help the poorest and most vulnerable people in India. She dedicated her entire life to serving the destitute, sick, and dying, regardless of their religious beliefs.

Question 2: Name the awards that have been given to Mother Teresa.

Ans: Mother Teresa received several prestigious awards, including the Pope John XXIII Peace Prize, the Magsaysay Award, the Bharat Ratna, and the Nobel Peace Prize.

Question 3: What has Mother Teresa made people realize?

Ans: Mother Teresa made people realize the importance of compassion and service to those in need. She showed that helping the less fortunate is a noble and meaningful way to live one’s life.

B. 2. 3. Arrange the following sentences in proper order. One has been done for you.

Example: Among started she the poor living.
Ans:
She started living among the poor.

Question 1. loved is and respected she.

Ans: She is loved and respected.

Question 2. Service symbol Mother Teresa become has a of.

Ans: Mother Teresa has become a symbol of service.

Question 3. Lepers Mother Teresa some started has for centers.

Ans: Mother Teresa has started some centers for Lepers.

Question 4. Her once visited Pope.

Ans:Pope visited her once.

C. Word Study.

C. 1. Ask the learners to match the words in column “A” with the meanings given in Column “B”.

Answer:

AB
mission(d) a number of person sent to foreign country to conduct negotiation
slum(b) crowded houses
available(c) obtainable
leper(e) person suffering from leprosy
patient(a) one who is under treatment

C. 2. Correct the spellings of the following words.

Question 1.

  1. Tangania = Tanzania
  2. living = liveing
  3. mssian = mis-sion
  4. noble prise = Nobel Prize
  5. hapily = happily.

D. Grammar

D. 1. Fill in the blanks with the correct form of verbs to make passive sentences.

Two examples are given for you.

  1. Mother Teresa is loved (is +V3 )
  2. Shops were closed yesterday (were + V3)
  3. Some centres of lepers were started.
  4. A run was taught by Raj kumar.
  5. She was rewarded for her best performance.
  6. Gandhiji was respected all over the world.
  7. Students were guided by their teachers,
  8. Thieves were caught yesterday.
  9. A story was written by Sweta.
  10. A picture was painted by Pooja.

E. Let’s Talk

E. 1. Discuss the following in pairs or groups.

Question 1: Action speaks louder than words.

Ans: The saying “action speaks louder than words” means that people are more influenced by what someone does rather than what they say. It’s easier to tell someone to do something than to actually do it yourself. When people see others taking action and putting in effort, it has a greater impact than just giving instructions or advice. Actions demonstrate a person’s true intentions and commitment, which is more convincing than mere words.

G. Translation

G. 1. Translate the following sentences into English

  1. मदर टेरेसा विश्व की एक महान महिला थीं।
  2. हमें गरीबों की सेवा करनी चाहिये।
  3. प्यार ही जीवन है।
  4. पेड़ हमारे मित्र हैं।
  5. हमें पेड़ बचाना चाहिये। .
  6. कर्म ही पूजा है।
  7. श्री देव एक आदर्श शिक्षक हैं।
  8. मैं अपने माता-पिता की आज्ञा मानता हूँ।

Ans:

  1. Mother Teresa was a great woman of the world.
  2. We should serve the poors.
  3. Love is life.
  4. Trees are our friends.
  5. We should save trees..
  6. Work is worship.
  7. Shri Dev is an ideal teacher.
  8. I obey my parents
Other Chapter Solutions
Chapter 1 Solutions – Sympathy
Chapter 2 Solutions – Krishna and Sudama
Chapter 3 Solutions – Aladdin found the Wonderful Lamp
Chapter 4 Solutions – The Peacock – Our National Bird
Chapter 5 Solutions – I had a Dove
Chapter 6 Solutions – Ivan
Chapter 7 Solutions – Japan – The Land of the Rising Sun
Chapter 8 Solutions – Mother Teresa
Chapter 9 Solutions – These Simple Things
Chapter 10 Solutions – The Lost Child
Chapter 11 Solutions – A Kabaddi Match
Chapter 12 Solutions – Suraj and Tutu
Chapter 13 Solutions – Running through the Rain
Chapter 14 Solutions – Birbal Outwits the Cheat
Chapter 15 Solutions – The Girl with Crutches
Chapter 16 Solutions – Our Best Friends

1 thought on “Bihar Board Class 7 English Chapter 8 Solutions – Mother Teresa”

Leave a Comment