MP Board Class 6 General English Chapter 7 Solutions – The Race

Free solutions for MP Board class 6 general English chapter 7 are given here. Using this guide, students will have accurate answers of questions asked in chapter 7 – “The Race”.

The story revolves around a school race where Mina, a short and thin girl, defies expectations and wins. Despite being told she couldn’t win, Mina’s determination and self-belief lead her to victory. The race sees various girls taking the lead but ultimately Mina emerges as the unexpected winner. The story highlights the importance of self-confidence and perseverance in achieving success. Mina’s triumph challenges stereotypes and proves that anyone, regardless of appearance, can achieve greatness.

MP Board Class 6 General English Chapter 7

MP Board Class 6 General English Chapter 7

SubjectEnglish
Class6th
Chapter7. The Race
Author
BoardMP Board

2 . Word power

Rearrange the letters to spell the names of games:-

3 . Comprehension Questions.

1). Read the story carefully. There are six girls in the race. Arrange their names in the sequence in which they appear in the story.
(Mala, Rani, Neerja, Shobha, Meena, Lata.)

Ans. (Meena, Shobha, Rani, Lata, Neerja, Mala.)

2). Write whether the following statements are true or false.

  1. Meena is tall, strong and well-built. – False
  2. Rani loses her balance and falls down. – False
  3. Neerja looks back and loses her lead. – True
  4. Mala runs carelessly. – True
  5. The whole crowd cheers Mala. – False

3). Answer these Questions.

Q1. Why have the students of the Government Middle School assembled on the playground?

Ans. The students have assembled for the Annual Sports Day celebration at the school.

Q2. What event is about to begin?

Ans. The 200-meter race is about to start with six girls participating.

Q3. How many girls are taking part in the race?

Ans. Six girls are participating in the race.

Q4. Why do girls feel that Mina would not win?

Ans. The other girls feel that Mina would not win because she is thin, short, and not as strong as the others.

Q5. Who gives the signal to start the race?

Ans. The games teacher gives the signal to start the race.

Q6. How does Mina run all through the race?

Ans. Mina starts the race last but runs steadily and puts in all her strength, eventually winning the race.

Q7. What do you think helped Mina?

Ans. Mina’s determination, effort, and perseverance helped her win the race despite initial doubts about her abilities.

4 . Grammar in use.

1). Mala says, “I want to be a doctor”.
Mala says that she wants to be a doctor

Now rewrite the following sentences as above.

Q1. Mona says, “I want to be a cook.”

Ans. Mona says that she wants to be a cook.

Q2. Gopal says, “I want to be a player.”

Ans. Gopal says that he wants to be a player.

Q3. Ram says, “I want to be an officer.”

Ans. Ram says that he wants to be an officer.

Q4. Arif says, “I want to be a pilot.”

Ans. Arif says that he wants to be a pilot.

Q5. Radha says, “I want to be an inspector.”

Ans. Radha says that she wants to be an inspector.

2 . At the end of the race a newspaper reporter asked Meena a number of questions. Using the information, write a paragraph in reported speech.

Q1. Meena —“I get up early in the morning.”

Ans. Meena says that she gets up early in the morning.

Q2. “I run 4 kilometers everyday.”

Ans. Meena says that she runs 4 kilometers everyday.

Q3. “I have milk and paranthas after the exercise.”

Ans. Meena says that she has milk and paranthas after the exercise.

Q4. “I go to school at 11:00 O’clock.”

Ans. Meena says that she goes to school at 11:00 0’clock.

Q5. “I am there till 5:00 O’clock”

Ans. Meena says that she is there till 5:00 O’clock.

Other Chapter Solutions
Chapter 1 Solutions – The Tree
Chapter 2 Solutions – The Swing
Chapter 3 Solutions – The King and The Spider
Chapter 4 Solutions – My Childhood
Chapter 5 Solutions – The Star
Chapter 6 Solutions – The Test
Chapter 7 Solutions – The Race
Chapter 8 Solutions – The Elephant
Chapter 9 Solutions – The Cobbler and the Fairies
Chapter 10 Solutions – A Kind Boy
Chapter 11 Solutions – A Moonbeam Comes
Chapter 12 Solutions – Birbal and the Washerman

Leave a Comment