MP Board class 6 general English chapter 12 solutions are available here. Get this free guide now and enhance your understanding with chapter 2 – “Birbal and the Washerman”.
Chapter 12, “Birbal and the Washerman,” introduces students to a fascinating tale from the court of Emperor Akbar. This story showcases the wit and wisdom of Birbal, Akbar’s trusted advisor. Students will learn about an interesting challenge set by the emperor and how a poor washerman attempts to complete it. The chapter highlights themes of justice, clever thinking, and the importance of fair treatment.

MP Board Class 6 General English Chapter 12
Contents
| Subject | English |
| Class | 6th |
| Chapter | 12. Birbal and the Washerman |
| Author | |
| Board | MP Board |
1 . word Power
(Complete the Word Puzzle).
Ans.

2 . Comprehension Questions.
1). Answer these questions in ‘Yes/No’:-
- Birbal was the King. – No
- Akbar was a generous King. – Yes
- Denu was a minister. – No
- The washerman was a greedy man. – No
- Kusum does not help her husband. – No
2). Say, Who said to Whom:-
Q1. “Water of this river is very cold.”
Ans. Akbar said to Birbal.
Q2. “Win a hundred gold coins, challenge from the King.”
Ans. Town crier to people in the town.
Q3. “I kept on praying for your safety the whole night.”
Ans. Denu’s wife, Kusum to Denu.
Q4. “You majesty, he is cooking food.”
Ans. A messenger to King Akbar.
Q5. A messenger to King Akbar.
Ans. Denu to Kind Akbar.
3). Answer these questions:-
Q1. What was Akbar’s challenge?
Ans. Akbar’s challenge was to stand in the cold water of Yamuna the whole night.
Q2. Why was Denu ready to accept the challenge?
Ans. Denu was a washerman so he had a habit of washing clothes in cold water. Secondly, he wanted to get the reward.
Q3. Why didn’t Denu’s wife want to accept the challenge?
Ans. She did not want to risk Denu’s life to accept the challenge.
Q4. What was the courtier’s objection?
Ans. The courtier said that he has taken heat from the lights of the palace.
Q5. How did Birbal bring justice to Denu?
Ans. Birbal played a trick. He put some fire on the ground and kept cooking pot on a long tripod. Seeing it Akbar himself said how can this fire cook food on such a long distance. So Birbal made him realize that small fire at long distance cannot give heat to Denu.
Q6. Why was Denu very happy at the end?
Ans. Denu was very happy because at last he got the reward.
3 . Grammar in Use.
1). Complete the chart.
Ans.

2). Fill in the blanks using correct adverbs:-
(loudly, comfortably, happily, really, thoughtfully, sadly, quickly.)
- “Are you really going away to America Rohan?” said mother.
- The teacher said thoughtfully, “I will find a way to help you.”
- The cap seller said sadly, “All my caps are gone.”
- The patient slept comfortably after the doctor gave him some medicine.
- Ramu went home quickly after watching the play.
- Once he got his money he went home happily.
- The lion roared loudly, “Who woke me up?”
I am surprised all answers are correct really this application is not bad but in other applications there is translation from English to Hindi but not in this one but this application is not bad it’s okay
Thank You HANIFAH. Keep learning!!