Here we have shared free Bihar Board Class 7 English Reader Chapter 3 Solutions. This provides written question answers of chapter 3 – “Golu Grows a Nose”, from The Alien Hand Supplementary book.
This is a funny and imaginative story taken from Rudyard Kipling’s famous Just So Stories. It tells us about a curious baby elephant named Golu who wants to know everything. One day, he asks a question no one can answer, so he goes to find out for himself. During his journey, he ends up getting a long nose (trunk) from a crocodile. The story explains how elephants may have gotten their trunks in a fun and creative way.

Bihar Board Class 7 English Reader Chapter 3
| Class | 7 |
| Subject | English Reader (An Alien Hand) |
| Chapter | 3. Golu Grows a Nose |
| Board | Bihar Board |
Answer the following Questions
Question 1: Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”
Answer: Golu asks the ostrich why it does not fly like other birds.
Question 2: Which uncle of Golu had red eyes?
Answer: Golu’s big uncle, the hippopotamus, had red eyes.
Question 3: Golu’s relatives did not answer his questions because
(i) they were shy.
(ii) the questions were too difficult.
(iii) Golu was a naughty boy.
Answer: (ii) The questions were too difficult.
Question 4: Who advised Golu to go to the Limpopo river?
Answer: The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo river.
Question 5: Why did Golu go to the river?
Answer: Golu went to the Limpopo river to find out what the crocodile ate for dinner.
Question 6: The crocodile lay on the bank of the Limpopo river. Golu thought it was
(i) a living crocodile
(ii) a dead crocodile
(iii) a log of wood
Answer: (iii) a log of wood.
Question 7: What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?
Answer: The crocodile shed false tears to show that it was real.
Question 8: “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.” The crocodile said this because
(i) he couldn’t stand up.
(ii) he wanted to eat Golu.
(iii) Golu was deaf.
Answer: (ii) He wanted to eat Golu.
Question 9: Who helped Golu on the bank of the river?
Answer: The python helped Golu on the river bank and saved him from the crocodile.
Question 10: Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.
Answer: Two things the elephant can do with his trunk are:
(i) He can keep away flies.
(ii) He can pull things from the ground and put them into his mouth.
Two things the elephant cannot do with his trunk are:
(i) He cannot walk with it.
(ii) He cannot see with it.
| Other Chapters |
|---|
| 1. The Tiny Teacher |
| 2. Bringing Up Kari |
| 3. Golu Grows a Nose |
| 4. Chandni |
| 5. The Bear Story |
| 6. A Tiger in the House |
| 7. An Alien Hand |